Izboljšajte hitrost WordPress spletne strani

Borut Terčon   |   04.07.2018

Verjetno ste že kdaj pomislili, da bi vašo WordPress spletno stran pohitrili kolikor je le to mogoče. Hitrost WordPress spletne strani vpliva na uporabniško izkušnjo ter pomaga pri SEO optimizaciji in z njo povezanimi višjimi pozicijami v iskalnikih. Posledično se vam poveča tudi število ogledov vaše spletne strani.

V tej objavi vam predstavljam 9 korakov za izboljšavo hitrosti vaše WordPress spletne strani. Za izvajanje opisanih ukrepov ne potrebujete znanja nobenega programerskega jezika.

Zakaj je hitrost WordPress spletne strani tako pomembna?

Številne študije dokazujejo, da se povprečni čas, ki ga ljudje namenjamo pozornosti, vztrajno niža. V letu 2000 smo neki določeni pozornosti v povprečju namenili 12 sekund, v letu 2018 pa ta čas znaša le še 8 sekund (vir: BBC). Kaj to pomeni za vas kot lastnika spletne strani?

To pomeni, da imate na voljo zelo malo časa, da obiskovalcu prikažete vsebino spletne strani ter ga na njej zadržite. Počasna spletna stran odganja obiskovalce. Stavim, da ste že večkrat zapustili kakšno spletno stran še preden se je ta sploh v celoti naložila. Gotovo si ne želite, da bi se podobno obnašali tudi obiskovalci vaše spletne strani.

Pri StrangeLoop-u so izvedli študijo primera hitrosti nalaganja spletnih strani, katera je vključevala velika podjetja kot sta na primer Google in Amazon. Prišli so do ugotovitve, da že 1 sekundo daljše nalaganje spletne strani lahko vodi do 7% manj konverzij, 11% manj ogledov strani ter kar 16% nižje zadovoljstvo strank.

posledice počasne wordpress strani

Zaradi zgoraj naštetih razlogov so spletni iskalniki začeli pospešeno kaznovati počasne spletne strani ter jih prikazovati nižje med prikazanimi zadetki. Zelo pomembna je kvalitetna optimizacija spletnih strani s katero boste poskrbeli, da bo vaša WordPress spletna stran hitra in dobro obiskana.

Kako lahko preverite hitrost vaše WordPress spletne strani?

Veliko začetnikov je mnenja, da je z njihovo spletno stranjo vse v najlepšem redu, če na njihovem računalniku nimajo občutka da deluje počasi. To je velika napaka! Pa veste zakaj?

Spletni brskalniki, kot je na primer Chrome, shranjujejo spletne strani v ”cache” oz. predpomnilnik. S tem poskrbijo, da se stran naloži skoraj v trenutku. Zavedati se morate, da bo nekdo ki vašo spletno stran obišče prvič, imel popolnoma drugačno uporabniško izkušnjo kot vi.

Hitrost vaše spletne strani lahko preverite s pomočjo različnih brezplačnih orodij, kot sta na primer pingdom ali Gtmetrix. Vse kar morate storiti je, da vpišete URL naslov spletne strani in izberete lokacijo, ki je vam najbližja.

Za hitro spletno stran naj bi veljala vsaka, ki se nalaga manj kot 2 sekundi. Če pa vam jo uspe še bolj pohitriti pa še toliko bolje.

Kaj vpliva na hitrost WordPress spletne strani?

V poročilu, ki ste ga pridobili z uporabo orodij za preverjanje hitrosti spletne strani ste zagotovo opazili dolg spisek predlogov za izboljšavo hitrosti vaše spletne strani. Ker je seznam precej tehnične narave je za začetnike težko razumljiv.

Največji vpliv na hitrost spletne strani imajo:

  • Spletno gostovanje – slabo konfiguriran spletni strežnik bo slabo vplival na hitrost vaše spletne strani.
  • WordPress konfiguracija – v kolikor vaša WordPress spletna stran ne omogoča shranjevanja posameznih strani v predpomnilnik oz. ”cache” bo delovala počasi in se pogosto lahko tudi sesedla.
  • Velikost spletne strani – velik vpliv imajo predvsem slike, ki niso ustrezno optimizirane za uporabo na spletu.
  • Vtičniki – slabo napisani vtičniki bodo pripomogli k počasnemu delovanju spletne strani.
  • Zunanje skripte – zelo velik vpliv na hitrost delovanja imajo tudi različne zunanje skripte med katere uvrščamo recimo oglase in podobno.

Sedaj ko ste spoznali najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na hitrost WordPress spletne strani, si v nadaljevanju oglejmo kako jo lahko pohitrimo.

1. Izbira dobrega spletnega gostovanja

Pred izbiro ponudnika spletnega gostovanja se prepričajte kako so z njihovim delovanjem zadovoljni uporabniki. Poleg hitrega in zanesljivega spletnega gostovanja je zelo pomembna tudi kvalitetna ter odzivna podpora uporabnikom.

vpliv gostovanja na hitrost spletne strani

Pri gostovanju spletne strani na deljenem strežniku bodo na vpliv hitrosti vaše spletne strani imeli tudi ostali uporabniki s katerimi si boste strežnik delili. Visoka obiskanost njihove spletne strani lahko zelo močno vpliva na delovanje vaše.

V Sloveniji se uporabniki najpogosteje odločajo za naslednje ponudnike spletnega gostovanja: Domenca, Neoserv ter Žabec.

2. Izbira ustrezne WordPress predloge za vašo spletno stran

Naj vas videz ne prevara. Obstaja namreč veliko število predlog za WordPress spletno stran, ki so na videz lepe a znotraj skrivajo slabo napisano kodo. Izbira take predloge bo namreč zelo vplivala na počasno delovanje vaše WordPress spletne strani.

Najbolj priljubljeno mesto za nakup WordPress predlog je EnvatoMarket. Svetujem vam, da pred nakupom preberete mnenja uporabnikov predloge, ki vam je všeč. Na ta način boste videli katere pomankljivosti ima predloga, kakšna in kako odzivna je tehnična podpora ter ali so uporabniki, ki so določeno predlogo kupili z njo tudi zadovoljni.

3. Optimizacija slik za spletno uporabo

Uporaba slik vsebini doda življenje, z njihovo pomočjo pa za kar 80% povečamo zanimanje za njeno prebiranje. A če slike niso ustrezno optimizirane vam lahko naredijo več škode kot koristi. Velikosti slik je eden izmed največjih dejavnikov, ki zavirajo hitrost vaše spletne strani.

Svetujem vam, da fotografije, ki ste jih posneli s telefonom pred objavo na spletu ustrezno optimizirate s pomočjo programske opreme za urejanje slik, recimo s programom Adobe Photoshop. V kolikor niste tehnični tip in vam rokovanje s programsko opremo povzroča obilo težav lahko namesto programa uporabite spletna orodja, ki to storijo namesto vas. Eno izmed takih je Image Optimizer.

V izvirni obliki so fotografije zelo velike in povsem neprimerne za uporabo na spletu. Z ustrezno optimizacijo lahko zmanjšamo njihovo velikost tudi do 5x. V splošnem imamo opravka z dvema formatoma slik: JPEG in PNG.

PNG je nestisnjen format, kar pomeni, da je slika v tej obliki boljše kvalitete, posledično pa je tudi velikost datoteke večja. JPEG pa je stisnjen format, ki sliki precej poslabša kvaliteto, vendar je velikost datoteke posledično manjša. Kdaj se torej odločiti za en in kdaj za drugi format?

  • Če je vaša slika barvno bogata vam svetujem uporabo JPEG formata.
  • Če gre za preprosto grafiko ali pa želite imeti transparentno ozadje izberite PNG format.

Za boljšo predstavo sem vam pripravil tabelo v kateri si lahko ogledate velikosti slike iz začetka članka v različnih formatih ter različni kvaliteti.

primerjava velikosti slikovnih formatov

Kot lahko vidite ima že izbira formata lahko velik vpliv na velikost datoteke in s tem povezano počasnejše delovanje vaše WordPress spletne strani.

4. WordPress predpomnilniški (cache) vtičniki

Ker so WordPress strani dinamične in se, ko jih nekdo pregleduje neprestano gradijo, je zelo priporočljivo poskrbeti za predpomnjenje oz. za caching. To lahko uredite s pomočjo primernih vtičnikov, kot sta na primer W3 Total Cache in WP Fastest Cache.

Omenjeni vtičniki delujejo na način, da ob prvem obisku vaše WordPress spletne strani izdelajo kopijo, ki vam jo posredujejo ob naslenjem obisku. Na ta način se znatno zmanjša čas nalaganja spletne strani.

Kot lahko vidite na zgornji ilustraciji se ob obisku vaše WordPress spletne strani, ki je zgrajena s pomočjo PHP-ja, preko strežnika poberejo ustrezne informacije iz MySQL podatkovne baze ter PHP-ja. Te informacije se nato pretvorijo v HTML vsebino, ki jo strežnik posreduje obiskovalcu. Dolg proces, ki pa ga lahko z uporabo predpomnjenja precej skrajšate.

5. Ustrezna optimizacija zmogljivosti WordPress spletne strani

Že takoj po namestitvi vtičnika za predpomnjenje ter optimizaciji slik boste opazili, da se vaša spletna stran nalaga hitreje. V kolikor želite obdržati vašo stran hitro kolikor je to mogoče vam priporočam, da v praksi uporabite tudi spodnje nasvete.

Brez skrbi, nasveti niso preveč tehnične narave in za njihovo upoštevanje ni potrebno znanje nobenega programskega jezika.

6. Redno posodabljanje WordPress spletne strani

WordPress platforma se konstantno posodablja. Vsaka posodobitev ne prinaša samo novih funkcij ampak tudi popravke – tahnične in varnostne.

Vaša naloga je, da skrbite za redno posodabljanje WordPress-a, teme in vtičnikov. V kolikor omenjenih stvari ne boste redno posodabljali bo vaša spletna stran lahko postala počasnejša, nezanesljiva ter ranljiva z vidika varnosti.

Svetujem vam, da pred posodobitvijo ustvarite varnostno kopijo vaše spletne strani in preverite kompatibilnost nameščenih vtičnikov z novo različico WordPress sistema.

7. Na domači strani uporabljajte povzetke

V startu WordPress samodejno prikazuje celotno vsebino člankov na vaši domači strani. Posledično to pomeni počasnejše nalaganje domače strani, kategorij, oznak in ostalih arhivskih strani. Ob obisku domače strani na kateri so prikazani celotni članki obiskovalec ne čuti potrebe po dejanskem ogledu določenega članka. Zato bosta število ogledov ter čas, ki ga obiskovalec nameni obisku vaše strani manjša kot bi lahko bila.

Hitrost vaše WordPress spletne strani boste povečali če boste namesto prikaza celotne vsebine članka raje prikazali povzetke. Te lahko nastavite s klikom na zavihek Nastavitve > Branje oz. Settings > Reading. Pri možnosti Za vsak članek v viru izberite Povzetek oz. For each article in a feed, show izberite Summary.

8. Prikaz komentarjev na več straneh

V kolikor imate na vaši spletni strani onegomočeno komentiranje objavljenih člankov lahko ta korak izpustite. Če pa imate pod vsakim člankom veliko število komentarjev obiskovalcev vam svetujem, da komentarje razdelite na več strani. V nasprotnem bo nalaganje vseh komentarjev upočasnilo vašo spletno stran.

Razdelitev komentarjev na več strani uredite s klikom na Nastavitve > Razprava oz. Settings > Discussion ter označite polje Razdeli komentarje na strani oz. Break Comments into pages with. Vnesete lahko tudi poljubno število komentarjev, ki bodo prikazani na eni strani.

9. Videoposnetkov ne nalagajte na WordPress stran

Videoposnetke lahko naložite neposredno na vašo WordPress spletno stran vendar vam to močno odsvetujem. S tem boste porabili precej prsotora na strežniku, obenem pa bodo tudi varnostne kopije vaše spletne strani precej velike.

Namesto neposrednega nalaganja video vsebin na spletno stran jih raje naložite na platforme, ki so temu namenjene: Youtube, Vimeo, itd. WordPress omogoča enostavno vdelavo teh posnetkov na vašo spletno stran preko url naslovov.

To je vse kar se osnovnih ukrepov tiče. Upam, da sem vam uspel skozi članek na enostaven način prikazati kaj vse vpliva na hitrost WordPress spletne strani in kako jo izboljšati.

Zadnje objave

2018-07-09T09:30:05+00:00