Oblikovanje in priprava vizitke za tisk v Adobe Illustrator-ju

Borut Terčon   |   18.07.2018

Vas zanima kako poteka oblikovanje in priprava vizitke za tisk v programski opremi Adobe Illustrator?
V današnjem zapisu vas bom popeljal skozi celoten proces priprave enostavne dvostranske poslovne vizitke.

Za lažje razumevanje sem v objavo vključil številne slike, proces pa opisal v šestih korakih. Zavihajmo rokave, odprimo Adobe Illustrator in začnimo z oblikovanjem vizitke! 😊

Priprava novega dokumenta

V programu Adobe Illustrator kliknite na zavihek File > New Document. Odprlo se vam bo okno kot je prikazano na spodnji sliki.

Oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Na hitro vam bom razložil kaj pomeni vsak izmed parametrov:

  • Number of Artboards: to so podlage na katerih bomo oblikovali našo tiskovino. Ker smo se odločili oblikovati dvostransko vizitko izberemo dva Artboard-a. Na desni strani kliknemo na Arrange by Column. Na ta način bomo imeli eno podlago pod drugo. V polju Spacing si lahko nastavite še poljubni razmak med obema delovnima poljema.
  • Size: Standardna velikost vizitke je 55mm (v) x 85mm (š). Ustrezno velikost nastavimo tako, da v polje Width vnesemo 85, v polje Height 55 ter izberemo ležečo postavitev. V kolikor želite oblikovati pokončno vizitko, namesto ležeče izberite pokončno postavitev.
  • Bleed: Kadar želite tiskovino natisniti v živi rob je potrebno datoteki dodati tudi dodatek za porezavo oziroma Bleed (3mm v vsako stran), kar pomeni, da je format datoteke za tisk vedno za 6mm večji od željenega obrezanega formata. V kolikor datoteka ne vsebuje dodatka za porezavo se lahko zgodi, da bo ob robu tiskovine zasijala bela barva.
  • Advanced: Ker pripravljamo tiskovino pri dodatnih možnostih obvezno izberite CMYK barvni prostor. V kolikor boste datoteko za tisk pripravili v RGB barvnem prostoru boste nad natisnjenim razočarani, saj bodo barve drugačne kot na vašem monitorju. Pri polju Raster Effects izberite High (300 ppi).

Ko ste nastavili vse potrebno kliknite OK in že lahko začnete s projektom.

Nastavitev varnega območja ter pomožnih črt

Ustvarili smo nov dokument, ki izgleda tako kot na spodnji sliki. Sedaj moramo vključiti ravnila s pomočjo katerih bomo nastavili pomožne črte.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Ravnila vključite tako, da kjerkoli v dokumentu kliknete z desnim gumbom na miški ter izberete Show Rulers. Ravnila boste opazili zgoraj ter ob levi strani dokumenta. Pomožno črto ustvarite tako, da kliknete na ravnilo, držite ter črto povlečete na željeno mesto. Horizontalne linije povlecite iz zgornjega ravnila, vertikalne pa iz tistega na levi strani.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

S pomočjo pomožnih črt si lahko nastavimo tudi varno območje, ki mora biti vsaj 3mm od roba tiskovine. To lahko najenostavneje naredite tako, da v orodni vrstici izberete pravokotnik in kliknete na delovno polje. Odprlo se vam bo okence v katerega vpišite dimenzije kot na zgornji sliki (3mm).

Kvadrat povlecite na rob delovnega polja ter ustvarite pomožne črte. Varno območje skrbi, da posamezne elemente tiskovine (predvsem tekste) ne postavimo preblizu roba, saj se lahko zgodi, da bi jih v nasprotnem v procesu dodelave odrezali. Tega pa si ne želimo.

Pomožne črte lahko izključite z desnim miškinim klikom ter izbiro Hide Guides.

Oblikovanje prednje strani vizitke

Običajna praksa je, da se na prednji strani vizitke nahaja logotip, na zadnji pa kontaktni podatki podjetja/zaposlenega. Tudi v našem primeru bomo na prednjo stran postavili logotip, na zadnjo pa kontaktne podatke.

Na prednji strani bomo postavili bel logotip na temno ozadje. Ozadje narišemo s pomočjo orodja za izris pravokotnika v orodni vrstici. Pozor! Ker bo ozadje tiskano do roba ga je potrebno narisati 3mm čez rob na vsaki strani! Na spodnji sliki je prikazana nepravilna priprava ozadja, saj se nahaja le na prostoru končnega odreza.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Naše ozadje moramo obvezno povečati za 3mm na vsako stran (do območja Bleed-a, ki je označeno z rdečimi črtami). Pravilno izrisano ozadje je prikazano spodaj.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Ozdaje smo pripravili. Sedaj nam na prednji strani ostane le še logotip. V kolikor imate logotip na rčaunalniku shranjen v .png ali .pdf obliki ga v dokument vstavite na naslednji način: Kliknite na zavihek File > Place > poiščite ustrezno datoteko in izberite Place. V kolikor pa imate logotip recimo odprt v drugem oknu Illustratorja ga enostavno označite, kopirajte in prilepite.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

V kolikor boste v dokument prej vstavili logotip kot ozadje boste opazili, da ga ozadje prekriva. V tem primeru označite ozadje, kliknite z desnim gumbom na miški ter izberite Arrange > Send to Back. Tako boste logotip postavili nad ozadje.

Ko smo z izdelanim zadovoljni se lahko posvetimo oblikovanju zadnje strani vizitke.

Oblikovanje zadnje strani vizitke

Na zadnji strani bomo zapisali pomembnejše informacije o podjetju, na primer polno ime podjetja z naslovom, ime in priimek zaposlenega, telefonsko številko, elektronski naslov ter spletno stran.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Najprej izberemo orodje za vnašanje teksta. V vrstici z orodji kliknite na Type Tool (T) (označen s črko T) ter kliknite v drugo delovno polje. Primarno bo besedilo imelo levo poravnavo. Če ga želite poravnati sredinsko kliknite na tekst, zgoraj nad ravnilom pa izberite Align Center.

Neoblikovano besedilo izgleda precej suhoparno zato ga bomo sedaj ustrezno oblikovali. V mojem primeru sem pomembnejše dele označil s krepko pisavo, manj pomembnim pa zmanjšal velikost. Izberete lahko tudi poljubno pisavo z desnim klikom na besedilo > Font.

Po želji lahko na zadnjo stran dodate še kakšen grafični element.

Pretvorba tekstov v krivulje

Ko smo z oblikovano vizitko zadovoljni jo najprej shranimo v format s končnico .ai. Ko je datoteka shranjena je čas, da tekste spremenimo v krivulje oz. Outlines. To storite tako, da označite tekst, nanj kliknete z desnim miškinim gumbom in izberete Create Outlines.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Datoteko shranimo v ustrezen format

Ko smo z oblikovano vizitko zadovoljni jo moramo shraniti še v ustrezen PDF format. Kliknemo na zavihek File > Save As. V polju Save as type izberemo Adobe PDF in kliknemo Save.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Odpre se nam novo okno z nastavitvami. Priporočam vam, da PDF shranite v PDF/X-3:2002 (Adobe PDF Preset. Za standard prav tako izberite PDF/X-3:2002, compatibilnost pa nastavite na Acrobat 4 (PDF-1.3).

Na to v levem meniju kliknite na Marks and Bleeds. Tukaj bomo nastavili še dodatek in oznake za porezavo. Oznake za porezavo vključite v polju Trim Marks, dodatek za porezavo pa spodaj v polju Bleeds. Dodatek za porezavo lahko določite z vnosom poljubnih številk v posamezna polja (zgoraj, spodaj, levo, desno), lahko pa obkljukate Use Document Bleed Settings. Z izbiro Use Document Bleed Settings bodo uporabljene nastavitve, ki ste jih ustvarili ob kreiranju vašega dokumenta, torej 3mm na vsaki strani.

oblikovanje in priprava vizitke za tisk
oblikovanje in priprava vizitke za tisk

Datoteka vaše za tisk ustrezno pripravljene vizitke bo na koncu izgledala kot na zgornjih slikah.

V prispevku sem vam predstavil povsem osnovno pripravo poslovne vizitke za tisk s pomočjo programske opreme Adobe Illustrator. Bi želeli, da vam v prihodnje pripravim še kakšen podoben vodič? Sporočite mi, z veseljem bom prebral vse vaše predloge 😉

V kolikor se vam zdi oblikovanje in priprava tiskovine za tisk še vedno nerazumljiva ali pretežka naloga vam z veseljem priskočim na pomoč.

Deli objavo

Zadnje objave