OD IDEJE DO KONČNEGA IZDELKA

Tehnologija & znanje

|

tehnologija_priprava

Priprava za tisk

Vaše tiskovine oblikujemo ter pripravimo za tisk s pomočjo najbolj priljubljenih programskih orodij skupine Adobe. Za čim natančnejšo barvno uskladitev med računalniškim zaslonom in tiskarskim strojem uporabljamo Pantone barvne lestvice ter kalibratorje

PREBERI VEČ
tehnologija_tisk

Tisk

Digitalni tisk je prava izbira ko potrebujete majhno naklado tiskovin v kratkem času. Priljubljenost digitalnega tiska strmo narašča iz dneva v dan, saj je pri manjših nakladah bistveno ugodnejši, prilagodljivejši ter hitrejši od klasičnega offset tiska …

PREBERI VEČ

Dodelava tiskovin

V procesu dodelave tiskovin natisnjene pole papirja dobijo končno podobo. Med dodelavo štejemo razrez, zgibanje, žlebljenje, broširanje, znašanje, šivanje z žico, lepljenje, plastificiranje, vroči tisk s folijo, izsekovanje, konturno obrezovanje, luknjanje, spiraljenje, …

PREBERI VEČ

Priprava za tisk

Vaše tiskovine oblikujemo ter pripravimo za tisk s pomočjo najbolj priljubljenih programskih orodij skupine Adobe. Za čim natančnejšo barvno uskladitev med računalniškim zaslonom in tiskarskim strojem uporabljamo Pantone lestvice ter kalibratorje.

Poskrbimo, da so tiskovine v ustreznem barvnem prostoru, pravilnih dimenzij, imajo dodatek za porezavo (bleed), oznake za porezavo (crop marks),  da imajo slike ustrezno resolucijo ter da je overprint tam kjer mora biti. V kolikor tiskovina, ki nam jo pošljete v tisk ni ustrezno pripravljena, vas bomo o tem obvestili.

Vaše tiskovine bomo oblikovali ter pripravili za tisk s pomočjo najbolj priljubljenih programskih orodij.

tehnologija_indesign

Adobe Indesign

tehnologija_illustrator

Adobe Illustrator

Adobe Photoshop

Imposition Studio

Tisk

Digitalni tisk je prava izbira ko potrebujete majhno naklado tiskovin v kratkem času. Vaše tiskovine bodo izdelane s pomočjo kvalitetne in tehnološko napredne digitalne tehnologije. Priljubljenost digitalnega tiska strmo narašča iz dneva v dan, saj je pri manjših nakladah bistveno ugodnejši, prilagodljivejši ter hitrejši od klasičnega offset tiska, poleg tega pa omogoča personalizacijo vseh vrst tiskovin. Odlična je tudi kvaliteta odtisa.

Tehnične lastnosti:

Strojna oprema: Konica Minolta
Maksimalni format: 330 x 1.300
Število barv: 4 (CMYK)
Papirji: 60 – 400g

tehnologija_tisk
tehnologija_tisk
tehnologija_tisk

Zakaj in kdaj se odločiti za digitalni tisk

Pri digitalnem tisku sliko pošljemo s pomočjo digitalnih datotek (PDF) neposredno na tiskalnik. To izloči potrebo po tiskarskih ploščah, ki se jih uporablja pri offset tisku in nam s tem prihrani čas in denar. Ker ni potrebno izdelovati tiskarskih plošč velja digitalni tisk za hitro odzivnega in nam omogoča tisk na zahtevo. To pomeni, da ni potrebno tiskati velikih serij, saj lahko zahtevate tudi samo en print. Z razvojem tehnologije se je kvaliteta digitalnega tiska v zadnjem času povsem približala kvaliteti offset tiska. Digitalni tisk je prava izbira ko potrebujete majhno naklado tiskovin v kratkem času.

Kaj tiskamo

Vsakodnevno se srečujemo s tiskom: vizitk, letakov, plakatov, revij, katalogov, knjig, zloženk, zgibank, cenikov, vabil, darilnih bonov, koledarjev, nalepk, etiket, zbornikov, dopisnih listov, jedilnikov, embalaže in ostalega. V kolikor potrebujete tisk tiskovin ki niso naštete, nas prosimo kontaktirajte.

Papirji za digitalni tisk

Tiskamo na različne vrste papirjev, ki so primerni za digitalni tisk, od brezlesnih oz. nepremaznih, sijajnih in mat premaznih, strukturnih, barvnih, perla do samolepljivih, kateri se uporabljajo za izdelavo etiket. Tiskamo na papirje gramatur od 60g do 400g. Tiskarna Terčon je okolju prijazna tiskarna, saj uporabljamo materiale in tehnologijo, ki so v osnovi ”zeleni”. Papirji nosijo oznako organizacije FSC (Forest Stewardship Council), ki podpira ekološko upravljanje gozdov. Ta papir izhaja iz umetno vzgojenega gozda, s tem pa ohranjamo prvobitne gozdove.

Dodelava

V procesu dodelave tiskovin natisnjene pole papirja dobijo končno podobo.

 • Razrez tiskovin: potiskane pole, ki so maksimalne velikosti B1 s pomočjo profesionalne računalniško vodenih giljotin razrežemo na velikost željene tiskovine (A4, A5, A6, …).
 • Šivanje z žico: pri tem procesu se posamezne liste tiksovine poveže (zašije) z žico oz. s kovinskimi sponkami. To vrsto vezave se največkrat uporablja za manj obsežne revije, kataloge in cenike.
 • Mehka vezava: ta vrsta vezave se imenuje tudi broširanje. Pri mehki vezavi se najprej porezka hrbet vložka, ki se nato prilepina platnico. Mehka vezava je primerna predvsem za knjige in kataloge.
 • Žlebljenje: žlebimo tiskovine, ki so na papirjih z gramturami od 170-400 g/m2. S tem postopkom se prepreči lomljenje vlaken v papirju ter zagotovi lep izgled pregiba.
 • Zgibanje: gre za enega izmed najpogosteje uporabljenih procesov dodelave tiskovin. Primeren je za tiskovine z gramaturo papirja od 80-150 g/m2. Najpogostejši zgibi so v oblikah C, Z in V.
 • Plastificiranje: Postopek plastifikacije oz. laminacije se uporablja za tiskovine, ki jih je potrebno zaščititi pred mehanskimi poškodbami. Najpogosteje se laminira naslovnice knjig in katalogov ter etikete, ki se uporabljajo v zdravstvu in farmaciji.
 • Vroči tisk s folijo: s pomočjo digitalne tehnologije se na tiskovino odtisne metalizirano folijo, kar končnemu produtku doda posebno vrednost. Folije za vroči tisk so na voljo v rzaličnih barvah: zlata, srebrna, bronasta, bela, črna, rdeča, modra, zelena, oranžna, …
 • Laserski izrez: laserski razrez je zelo primeren za konturni izrez zahtevnejših oblik majših naklad. V primerjavi s klasičnim izsekovanjem tukaj ni potrebna izdelava orodij. Laserski izrez se pogosto uporablja za etikete, vabila in embalažo.
tehnologija_dodelava
tehnologija_dodelava
tehnologija_dodelava
tehnologija_dodelava
tehnologija_dodelava
tehnologija_dodelava

V naši tiskarni razpolagamo z naslednjimi stroji za dodelavo tiskovin:

 • Stroj za razrez papirja, format SRA3
 • Stroj za razrez papirja, format B1
 • Ploskovni rezalnik, format 1100 x 1300 mm
 • Laserski stroj, format 300 x 500 mm
 • Znašalna linija z šivanje z žico Horizon
 • Stroj za broširanje, format A4
 • Digitalni stroj za rezanje in žlebljenje iECHO
 • Stroj za obojestransko vročo plastifikacijo
 • Stroj za vroči tisk folije
 • Zgibalni stroj, format SRA3